Collage2018

Under kulturveckan Nässelfrossa veckan efter midsommar sjuder hela Olofströmsbygden av aktivitet!

Temat för 2018 är Kvinnan och demokratin. Rotfast medverkar med följande programpunkter som samtliga äger rum i Alltidhults skola. Efter föredraget kan lunchmacka köpas.

Från miljonärska till fattigpensionär (kl 10.30 måndag 25/6 + fredag 29/6)

Regina Westersköld, mer känd som prostinnan Estenberg, kom som prästfru till Jämshög 1727. Ylva Silverbern har läst hennes privata korrespondens och berättar om hennes liv och bakgrund med direkta kopplingar till både en svensk minister och skotsk högadel.

Äntligen änka! ( kl 10.30 tisdag 26/6 + lördag 30/6)

Länge var enda möjligheten för en kvinna att bli myndig att låta bli att gifta om sig när hon blivit änka. Ylva Silverbern presenterar några av bygdens färgstarka änkor som framgångsrikt drev både storgårdar och kvarnar.

Me too, sa Britta Larsdotter ( kl 10.30 onsdag 27/6 + söndag 1/7)

År 1685 blev pigan Britta Larsdotter våldtagen av bonden Sven Persson i en kvarn i Boa. Utifrån den väldokumenterade rättegången i mustiga ordalag berättar Ylva Silverbern om gångna tiders övergrepp och trakasserier och hur kvinnors sexualitet hanterades av lagen.

Dorothea & Döttrar (kl 10.30 torsdag den 28/6)

Alltidhults urmoder, Dorothea Klug, var en stark och handlingskraftig kvinna. Med en sinnessjuk make och 3 giftasvuxna döttrar kom hon hit och fick familjen på fötter efter 20 eländiga år i Elleholm. Ylva Silverbern berättar om denna mytomspunna kvinna och hennes vackra döttrar.

Utställning: Tjejerna på Hultet ( kl 11.30 – 12.30 alla dagar utom söndag den 24/6 i Alltidhults skola)

Bildspel med äldre foton av kvinnor som levt och/eller verkat i Alltidhult. Försäljning av boken "Alltidhult i Jämshögs socken", signeras av författaren Ylva Silverbern.

Program och biljettbokning finns på Nässelfrossas hemsida.

Rotfast medverkar i samarbete med Folkuniversitetet.

fulogokv lund